Saturday, 17 March 2018

COMPUTER AWARENESS QUESTIONS & ANSWERS 221-250 For TNPSC RRB UPSC and All Competitive Exams.

221. When a language has the capability to produce new data types, it is said to be _____?
(a) reprehensible
(b) encapsulated
(c) overloaded
(d) extensible
Answer: (d) extensible

222. A software convert a complete HLL program to machine language in one go?
(a) Compiler
(b) Assembler
(c) Loader
(d) Interpreter
Answer: (a) Compiler

223. Which of the following is a popular DOS based spreadsheet?
(a) Excel
b) Word
(c) Smart cell
(d) Lotus 1-2-3
Answer: (d) Lotus 1-2-3

224. Selecting landscape changes our page from a _____?
(a) Wide to tall orientation
(b) Tall to wide orientation
(c) Normal font size to a condensed one
(d) Condensed front size to a normal one
Answer: (b) Tall to wide orientation

225. A Bitmap is a _____?
(a) Format which windows use for desktop wall paper
(b) Graphic file format made up of small dots
(c) specific kind of bitmap files with the BMP extension
d) All of these
Answer: (b) Graphic file format made up of small dots

226. What is an Operating system?
(a) It is an interface between User and the Computer
(b) It manages all resources
(c) It does all process management tasks
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above

227. Files with VXD extension represent ____?
(a) Normal text files
(b) Application programmes
(c) Device Drivers
(d) Executable files
Answer: (c) Device Drivers

228. A world wide web contains web pages ___?
a) residing in many computers
(b) created using HTML
(c) with links to other web pages
(d) residing in many computers linked together using HTML
Answer: (d) residing in many computers linked together using HTML

229. The PC (personal computer) and Apple Macintosh are examples of two different _____?
(a) platforms
(b) applications
c) programs
(d) storage devices
Answer: (a) platforms

230. Which one is the example of spreadsheet package?
(a) Visicalc
(b) Unify
(c) Ada (d) Snowball
Answer: (a) Visicalc

231. What are “Lap Tops”?
(a) Computers used in Clinical laboratories
(b) A computer manufactures by Compaq
(c) A computer having a voice recognition system
(d) Light weight computers, small enough to fit in a small carry bag
Answer: (d) Light weight computers, small enough to fit in a small carry bag

232. Which of the following is not a part of a standard office suite?
(a) File Manager
(b) Image Editor
(c) Database
(d) Word processor
Answer: (a) File Manager

233. Ethernet, LAN, Token Ring and Token Bus are types of _____?
(a) WAN
(b) Communication channels
(c) LAN
(d) Physical medium
Answer: (c) LAN

234. A light-sensitive device that converts drawing, printed text or other image into digital form is ____?
(a) Key board
(b) Plotter
(c) Scanner
(d) OMR
Answer: (c) Scanner

235. Which of the following are the functions of DOS?
(A) Controlling the Input and Output Operations
(B) Controlling the interaction between the user and the computer
(C) Controlling the process of storing and organizing different files
(d) All A, B and C
Answer: (d) All A, B and C

236. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different to process data and different operating systems?
(a) languages
(b) methods
(c) CPUs
(d) Storage
Answer: (c) CPUs

237. _____ is a form of permanent memory that holds all the instructions the computer needs to start up
and does not get erased when the power is turned off?
(a) The Network interface Card (NIC)
(b) The CPU
(c) RAM
(d) ROM
Answer: (c) RAM

238. A family of polynomial block codes designed to correct burst errors is known as ______?
(a) Bar codes
(b) Gray codes
(c) Fire codes
(d) Mnemonics
Answer: (c) Fire codes

239. _____ means to enlarge a window to its maximum area so that it will fill entire desktop?
(a) Maximize
(b) Zoom
(c) Enlarge
(d) Extend
Answer: (a) Maximize

240. _____ is a set of computer used on a computer to help perform tasks?
(a) An instruction
(b) software
(c) Memory
(d) A processor
Answer: (b) software
https://trbcsmcq.blogspot.com

241. In a microcomputer system, the CPU is contained on a single chip called the _____?
(a) Semi-conductor
(b) ALU
(c) Microprocessor
(d) Control Unit
Answer: (c) Microprocessor

242. A program written in a high level language is referred to as _____?
(a) Source code
(b) Object code
(c) Machine code
(d) Assembly code
Answer: (a) Source code

243. You organize files by storing them in ____?
(a) Archives
b) Folders
(c) Indexes
(d) Lists
Answer: (b) Folders

244. File extensions are used in order to _____?
(a) Name the file
(b) Ensure the filename is not lost
(c) Identify the file
(d) Identify the file type
Answer: (a) Name the file

245. Storage that retains its data after the power is turned off is referred to as ____?
(a) Volatile storage
(b) Non-volatile storage
(c) Sequential storage
(d) Direct storage
Answer: (b) Non-volatile storage
https://trbcsmcq.blogspot.com

246. In order to tell Excel that we are entering a formula in a cell, the user must begin with an operator,
such as _____?
(a) $
(b) @
(c) =
(d) #
Answer: (c) =

247. _____ is the process of summarizing data from more than one source?
(a) Data validation
(b) Data consolidation
(c) Data Form
(d) Data Filter
Answer: (b) Data consolidation

248. A memory in which the information is stored last is on top & is retrieved first is known as _____?
(a) PROM
(b) Buffer
(c) Stack
(d) RAM
Answer: (c) Stack

249. What does that acronym EGA stands for?
(a) Enhanced graphic array
(b) Extended graphic array
(c) Monochrome graphic adapter
(d) Enhanced graphic adapter
Answer: (d) Enhanced graphic adapter

250. Which menu option can be used to split windows into two?
(a) Format -> windows
(b) View > Windows > Split
(c) Windows > split
(d) View ? Split
Answer: (c) Windows > split
https://trbcsmcq.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

Everyone Should Participate In This CS MCQ

COMPUTER AWARENESS QUESTIONS & ANSWERS 221-250 For TNPSC RRB UPSC and All Competitive Exams.

221. When a language has the capability to produce new data types, it is said to be _____? (a) reprehensible (b) encapsulated (c) ov...