32. How many options does a binary choice offer?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) It depends on the amount of memory in the computer
Answer: (c) Two
33. How many values can be represented by a single byte?
(a) 512
(b) 16
(c) 64
(d) 256
Answer: (a) 512
34. One megabyte equals approximately
(a) 1,000 bits
(b) 1,000 bytes
c) 1 million bytes
(d) 1 million bits
Answer: (c) 1 million bytes
35. Which of the following is true?
(a) Byte is a single digit in a binary number
(b) Bit represents a grouping of digital numbers
(c) Eight-digit binary number is called a byte
(d) Eight-digit binary number is called a bit
Answer: (c) Eight-digit binary number is called a byte
36. The primary goal of a computer system is to turn data into?
(a) Ideas
(b) Suggestions
(c) Information
(d) Reports
Answer: (c) Information
37. The _____ of a system includes the programs or instructions?
(a) Hardware
(b) Icon (c) Information
(d) Software
(e) None of these
Answer: (d) Software
38. The number of characters that can be stored in given physical space is?
(a) Word length
(b) Byte
(c) Data density
(d) Field
Answer: (c) Data density
39. Condensing output data to exhibit specific information is?
(a) Calculating
(b) Recording
(c) Merging
(d) Summarizing
Answer: (d) Summarizing
40. Which of the following is largest unit of storage?
(a) GB
(b) KB
(c) MB
d) TB
Answer: (d) TB
41. The computer that process both analog and digital is called
(a) Analog computer
(b) Digital computer
(c) Hybrid computer
(d) Mainframe computer
Answer: (c) Hybrid computer
42. Where was India‟s first computer installed and when?
(a) Indian Institute of Technology, Delhi, 1977
(b) Indian Institute of Science, Bangalore, 1971
(c) Indian Iron & Steel Co .Ltd., 1968
(d) Indian Statistical Institute, Calcutta, 1955
Answer: (d) Indian Statistical Institute, Calcutta, 1955
43. Fifth generation computer is also known as?
(a) Knowledge information processing system
(b) Very large scale integration (VLSI)
(c) Both of above
(d) None of above
Answer: (a) Knowledge information processing system
44. Chief component of first generation computer was?
(a) Transistors
(b) Vacuum Tubes and Valves
(c) Integrated Circuits
(d) None of above
Answer: (b) Vacuum Tubes and Valves
45. Which operation is not performed by computer?
(a) Inputting
(b) Processing
(c) Controlling
d) Understanding
Answer: d) Understanding
46. Second Generation computers were developed during?
(a) 1949 to 1955
(b) 1956 to 1965
(c) 1965 to 1970
(d) 1970 to 1990
Answer: (b) 1956 to 1965
47. Artificial Intelligence is associated with which generation?
(a) First Generation
(b) Second Generation
(c) Fifth Generation
(d) Sixth Generation
(e) Fourth Generation
(c) Fifth Generation
48. The computer size was very large in?
(a) First Generation
(b) Second Generation
(c) Third Generation
(d) Fourth Generation
Answer: (a) First Generation
49. Which generation of computer is still under development?
(a) Fourth Generation
(b) Fifth Generation
(c) Sixth Generation
(d) Seventh Generation
Answer: (b) Fifth Generation
50. Microprocessors as switching devices are for which generation computers?
(a) First Generation
(b) Second Generation
(c) Third Generation
(d) Fourth Generation
Answer: (d) Fourth Generation
Candidates Which Topic CS MCQ Wanted Comment Please
ReplyDelete