Friday, 2 March 2018

COMPUTER AWARENESS QUESTIONS & ANSWERS 201-220 For All Competitive Exams

201. Which of the following is NOT a necessary characteristic of computer fluency?
(a) Understanding the capabilities and limitations of computers
(b) Being able to write computer programs
(c) Becoming comfortable with the use of computers
(d) Understanding the legal, ethical and societal implications of computing
Answer: (d) Understanding the legal, ethical and societal implications of computing

202. Bit refers to a ____?
(a) computer language
(b) CPU instruction
(c) 0 or 1 value
(d) digital representation of an alphabetic character
Answer: (c) 0 or 1 value

203. The prefix that stands for a one billionth is ____?
(a) Giga
(b) Tera
(c) Nano
(d) Peta
Answer: (a) Giga

204. What is the correct association between a hardware component and a computer function?
(a) Monitor - input
(b) Mouse - input
(c) CPU - storage
(d) Hard disk - processing
Answer: (b) Mouse - input

205. The metal or plastic case that houses the physical components of a computer together is called the
_____?
(a) central processing unit
(b) storage device
(c) motherboard
(d) system unit
Answer: (d) system unit


206. Which one of the following input device is user-programmable?
(a) Dumb terminal
(b) Smart terminal
(c) VDT
(d) Intelligent terminal
Answer: (d) Intelligent terminal

207. A framework in which circuit boards can be mounted is _____?
(a) switch circuit
(b) chip
(c) card cage
(d) Bar code
Answer: (c) card cage

208. Which of the following is an example of a real-time operating system?
(a) Lynx
(b) MS DOS
(c) Windows XP
(d) Symbian
Answer: (a) Lynx

209. To set a register or counter to the all-zero-state is _____?
(a) Rerun
(b) Reset
(c) Remote
(d) Release
Answer: (a) Rerun

210. CD-ROM can store upto ____ MB of data?
(a) 600 MB
(b) 400 MB
(c) 320 MB
(d) Both (a) and (b)
Answer: (d) Both (a) and (b)


211. The MS-DOS operating system is a ____?
(a) graphical user interface, single-tasking operating system
(b) graphical user interface, multi-tasking operating system
(c) command-driven interface, single-tasking operating system
(d) command-driven interface, multi-tasking operating system
Answer: (d) command-driven interface, multi-tasking operating system

212. A set of instructions telling the computer what to do is called ____?
(a) mentor
(b) instructor
(c) compiler
(d) program
Answer: (d) program

213. How many ways you can save a document?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Answer: (a) 3

214. The primary purpose of software is to turn data into ____?
(a) Websites
(b) information
(c) programs
(d) objects
Answer: (b) information

215. Information on a computer is stored as _____?
(a) Analog data
(b) Digital data
(c) Modem data
(d) Watts data
Answer: (b) Digital data


216. Which of the following ports is used for connecting musical instruments to a sound card?
(a) AGP
(b) USB
(c) MIDI
(d) SCSI
Answer: (c) MIDI

217. Transformation of input into output is performed by?
(a) Peripherals
(b) Memory
(c) Storage
(d) The CPU
Answer: (d) The CPU

218. When the pointer is positioned on a _____ it is shaped like a hand?
(a) grammar error
(b) Hyperlink
(c) Screen tip
(d) Spelling tip
Answer: (b) Hyperlink

219. The ability to find an individual item in a file immediately ______ is used?
(a) File allocation table
(b) Directory
(c) Sequential access
(d) Direct access
Answer: (a) File allocation table

220. _____ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence
that humans do?
(a) Nano science
(b) Nanotechnology
(c) Simulation
(d) Artificial Intelligence (AI)
Answer: (d) Artificial Intelligence (AI)


Please Comment 👇 Which Topic Notes U Want 

No comments:

Post a Comment

Everyone Should Participate In This CS MCQ

COMPUTER AWARENESS QUESTIONS & ANSWERS 221-250 For TNPSC RRB UPSC and All Competitive Exams.

221. When a language has the capability to produce new data types, it is said to be _____? (a) reprehensible (b) encapsulated (c) ov...