Saturday, 17 March 2018

COMPUTER AWARENESS QUESTIONS & ANSWERS 221-250 For TNPSC RRB UPSC and All Competitive Exams.

221. When a language has the capability to produce new data types, it is said to be _____?
(a) reprehensible
(b) encapsulated
(c) overloaded
(d) extensible
Answer: (d) extensible

222. A software convert a complete HLL program to machine language in one go?
(a) Compiler
(b) Assembler
(c) Loader
(d) Interpreter
Answer: (a) Compiler

223. Which of the following is a popular DOS based spreadsheet?
(a) Excel
b) Word
(c) Smart cell
(d) Lotus 1-2-3
Answer: (d) Lotus 1-2-3

224. Selecting landscape changes our page from a _____?
(a) Wide to tall orientation
(b) Tall to wide orientation
(c) Normal font size to a condensed one
(d) Condensed front size to a normal one
Answer: (b) Tall to wide orientation

225. A Bitmap is a _____?
(a) Format which windows use for desktop wall paper
(b) Graphic file format made up of small dots
(c) specific kind of bitmap files with the BMP extension
d) All of these
Answer: (b) Graphic file format made up of small dots

226. What is an Operating system?
(a) It is an interface between User and the Computer
(b) It manages all resources
(c) It does all process management tasks
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above

227. Files with VXD extension represent ____?
(a) Normal text files
(b) Application programmes
(c) Device Drivers
(d) Executable files
Answer: (c) Device Drivers

228. A world wide web contains web pages ___?
a) residing in many computers
(b) created using HTML
(c) with links to other web pages
(d) residing in many computers linked together using HTML
Answer: (d) residing in many computers linked together using HTML

229. The PC (personal computer) and Apple Macintosh are examples of two different _____?
(a) platforms
(b) applications
c) programs
(d) storage devices
Answer: (a) platforms

230. Which one is the example of spreadsheet package?
(a) Visicalc
(b) Unify
(c) Ada (d) Snowball
Answer: (a) Visicalc

231. What are “Lap Tops”?
(a) Computers used in Clinical laboratories
(b) A computer manufactures by Compaq
(c) A computer having a voice recognition system
(d) Light weight computers, small enough to fit in a small carry bag
Answer: (d) Light weight computers, small enough to fit in a small carry bag

232. Which of the following is not a part of a standard office suite?
(a) File Manager
(b) Image Editor
(c) Database
(d) Word processor
Answer: (a) File Manager

233. Ethernet, LAN, Token Ring and Token Bus are types of _____?
(a) WAN
(b) Communication channels
(c) LAN
(d) Physical medium
Answer: (c) LAN

234. A light-sensitive device that converts drawing, printed text or other image into digital form is ____?
(a) Key board
(b) Plotter
(c) Scanner
(d) OMR
Answer: (c) Scanner

235. Which of the following are the functions of DOS?
(A) Controlling the Input and Output Operations
(B) Controlling the interaction between the user and the computer
(C) Controlling the process of storing and organizing different files
(d) All A, B and C
Answer: (d) All A, B and C

236. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different to process data and different operating systems?
(a) languages
(b) methods
(c) CPUs
(d) Storage
Answer: (c) CPUs

237. _____ is a form of permanent memory that holds all the instructions the computer needs to start up
and does not get erased when the power is turned off?
(a) The Network interface Card (NIC)
(b) The CPU
(c) RAM
(d) ROM
Answer: (c) RAM

238. A family of polynomial block codes designed to correct burst errors is known as ______?
(a) Bar codes
(b) Gray codes
(c) Fire codes
(d) Mnemonics
Answer: (c) Fire codes

239. _____ means to enlarge a window to its maximum area so that it will fill entire desktop?
(a) Maximize
(b) Zoom
(c) Enlarge
(d) Extend
Answer: (a) Maximize

240. _____ is a set of computer used on a computer to help perform tasks?
(a) An instruction
(b) software
(c) Memory
(d) A processor
Answer: (b) software
https://trbcsmcq.blogspot.com

241. In a microcomputer system, the CPU is contained on a single chip called the _____?
(a) Semi-conductor
(b) ALU
(c) Microprocessor
(d) Control Unit
Answer: (c) Microprocessor

242. A program written in a high level language is referred to as _____?
(a) Source code
(b) Object code
(c) Machine code
(d) Assembly code
Answer: (a) Source code

243. You organize files by storing them in ____?
(a) Archives
b) Folders
(c) Indexes
(d) Lists
Answer: (b) Folders

244. File extensions are used in order to _____?
(a) Name the file
(b) Ensure the filename is not lost
(c) Identify the file
(d) Identify the file type
Answer: (a) Name the file

245. Storage that retains its data after the power is turned off is referred to as ____?
(a) Volatile storage
(b) Non-volatile storage
(c) Sequential storage
(d) Direct storage
Answer: (b) Non-volatile storage
https://trbcsmcq.blogspot.com

246. In order to tell Excel that we are entering a formula in a cell, the user must begin with an operator,
such as _____?
(a) $
(b) @
(c) =
(d) #
Answer: (c) =

247. _____ is the process of summarizing data from more than one source?
(a) Data validation
(b) Data consolidation
(c) Data Form
(d) Data Filter
Answer: (b) Data consolidation

248. A memory in which the information is stored last is on top & is retrieved first is known as _____?
(a) PROM
(b) Buffer
(c) Stack
(d) RAM
Answer: (c) Stack

249. What does that acronym EGA stands for?
(a) Enhanced graphic array
(b) Extended graphic array
(c) Monochrome graphic adapter
(d) Enhanced graphic adapter
Answer: (d) Enhanced graphic adapter

250. Which menu option can be used to split windows into two?
(a) Format -> windows
(b) View > Windows > Split
(c) Windows > split
(d) View ? Split
Answer: (c) Windows > split
https://trbcsmcq.blogspot.com

Friday, 2 March 2018

COMPUTER AWARENESS QUESTIONS & ANSWERS 201-220 For All Competitive Exams

201. Which of the following is NOT a necessary characteristic of computer fluency?
(a) Understanding the capabilities and limitations of computers
(b) Being able to write computer programs
(c) Becoming comfortable with the use of computers
(d) Understanding the legal, ethical and societal implications of computing
Answer: (d) Understanding the legal, ethical and societal implications of computing

202. Bit refers to a ____?
(a) computer language
(b) CPU instruction
(c) 0 or 1 value
(d) digital representation of an alphabetic character
Answer: (c) 0 or 1 value

203. The prefix that stands for a one billionth is ____?
(a) Giga
(b) Tera
(c) Nano
(d) Peta
Answer: (a) Giga

204. What is the correct association between a hardware component and a computer function?
(a) Monitor - input
(b) Mouse - input
(c) CPU - storage
(d) Hard disk - processing
Answer: (b) Mouse - input

205. The metal or plastic case that houses the physical components of a computer together is called the
_____?
(a) central processing unit
(b) storage device
(c) motherboard
(d) system unit
Answer: (d) system unit


206. Which one of the following input device is user-programmable?
(a) Dumb terminal
(b) Smart terminal
(c) VDT
(d) Intelligent terminal
Answer: (d) Intelligent terminal

207. A framework in which circuit boards can be mounted is _____?
(a) switch circuit
(b) chip
(c) card cage
(d) Bar code
Answer: (c) card cage

208. Which of the following is an example of a real-time operating system?
(a) Lynx
(b) MS DOS
(c) Windows XP
(d) Symbian
Answer: (a) Lynx

209. To set a register or counter to the all-zero-state is _____?
(a) Rerun
(b) Reset
(c) Remote
(d) Release
Answer: (a) Rerun

210. CD-ROM can store upto ____ MB of data?
(a) 600 MB
(b) 400 MB
(c) 320 MB
(d) Both (a) and (b)
Answer: (d) Both (a) and (b)


211. The MS-DOS operating system is a ____?
(a) graphical user interface, single-tasking operating system
(b) graphical user interface, multi-tasking operating system
(c) command-driven interface, single-tasking operating system
(d) command-driven interface, multi-tasking operating system
Answer: (d) command-driven interface, multi-tasking operating system

212. A set of instructions telling the computer what to do is called ____?
(a) mentor
(b) instructor
(c) compiler
(d) program
Answer: (d) program

213. How many ways you can save a document?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Answer: (a) 3

214. The primary purpose of software is to turn data into ____?
(a) Websites
(b) information
(c) programs
(d) objects
Answer: (b) information

215. Information on a computer is stored as _____?
(a) Analog data
(b) Digital data
(c) Modem data
(d) Watts data
Answer: (b) Digital data


216. Which of the following ports is used for connecting musical instruments to a sound card?
(a) AGP
(b) USB
(c) MIDI
(d) SCSI
Answer: (c) MIDI

217. Transformation of input into output is performed by?
(a) Peripherals
(b) Memory
(c) Storage
(d) The CPU
Answer: (d) The CPU

218. When the pointer is positioned on a _____ it is shaped like a hand?
(a) grammar error
(b) Hyperlink
(c) Screen tip
(d) Spelling tip
Answer: (b) Hyperlink

219. The ability to find an individual item in a file immediately ______ is used?
(a) File allocation table
(b) Directory
(c) Sequential access
(d) Direct access
Answer: (a) File allocation table

220. _____ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence
that humans do?
(a) Nano science
(b) Nanotechnology
(c) Simulation
(d) Artificial Intelligence (AI)
Answer: (d) Artificial Intelligence (AI)


Please Comment 👇 Which Topic Notes U Want 

Thursday, 1 March 2018

Computer Question Bank For All Competitive Exams

1. C' in CPU denotes …
a) Central b) Common c) Convenient
d) Computer e) None of these

2. Which of the following uses a handheld operating system?
a) supercomputer b) personal computer c) Laptop
d) PDA e) None of these

3. To display the contents of a folder in Windows Explorer you should ______
a) click on it b) collapse it c) name it
d) give it a password e) None of these

4. The CPU comprises of Control, Memory and _____ units
a) Microprocessor b) Arithmetic/Logic c) Output
d) ROM e) None of these


5. _____ is the most important/powerful computer in a typical network
a) Desktop b) Network client c) Network server
d) Network station e) None of these

6. A(n) ______ appearing on a web page opens another document when clicked
a) anchor b) URL c) hyperlink
d) reference e) None of these

7. Which of the following refers to the rectangular area for displaying information and running
programs?
a) Desktop b) Dialog box c) Menu
d) Window e) None of these

8. ________ is a windows utility program that locates and eliminates unncessary fragments and
rearranges filed and unused disk space to optimize operations
a) Backup b) Disk cleanup c) Disk defragmenter
d) Restore e) None of these

9. Which of the following refers to too much electricity and may cause a voltage surge?
a) Anomaly b) Shock c) Spike
d) Virus e) None of these

10. The software that is used to create text-based documents are referred to as ______
a) DBMS b) Suites c) Spreadsheets
d) Word processors e) None of these


11. _________ devices convert human understandable data and programs into a form that the
computer can process.
a) Printing b) Output c) Solid state
d) Input e) None of these

12. Allows users to upload files to an online site so they can be viewed and edited from another
location
a) General purpose applications
b) Microsoft Outlook
c) Web-hosted technology
d) Office live
e) None of these

13. What feature adjusts the top and bottom margins so that the text is centered vertically on the
printed page?
a) Vertical justifying
b) Vertical adjusting
c) Dual centering
d) Horizontal centering
e) None of these

14. Which of these is not a means of personal communication on the internet?
a) Chat b) Instant messaging c) Instanotes
d) Electronic mail e) None of these

15. What is the overall term for creating editing, formatting, storing, retrieving and printing a text
document?
a) Word processing b) Spreadsheet design c) Web design
d) Database management e) None of these


16. Fourth generation mobile technology provides enhanced capabilities allowing the transfer of both
_____ data, including full-motion video, high-speed internet access, and video conferencing.
a) video data and information
b) voice and non-voice
c) music and video
d) video and audio
e) None of these

17. _______ is a form of denial of service attack in which a hostile client repeatedly sends SYN
packets to every port on the server using fake IP addresses.
a) Cybergaming crime
b) Memory shaving
c) Syn flooding
d) Software piracy
e) None of these

18. Which of these is a point and draw device?
a) Mouse b) Scanner c) Printer
d) CD-ROM e) None of these

19. A set of rules for telling the computer what operations to perform is called a
a) procedural language
b) structures
c) natural language
d) programming language
e) None of these

20. A detailed written description of the programming cycle and the program, along with the test
results and a printout of the program is called
a) documentation
b) output
c) reporting
d) spec sheets
e) None of these


21. Forms that are used to organize business data into rows and coloumns are called
a) transaction sheets
b) registers
c) business forms
d) spread sheets
e) None of these

22. In power point, the header and footre button can be found on the insert tab in what group?
a) Illustrations group
b) Object group
c) Text group
d) Tables group
e) None of these

23. A(n) ______ is a set of programs designed to manage the resources of a computer, including
starting the computer, managing programs, managing memory and coordinating tasks between
input and output devices.
a) application suite
b) compiler
c) input/output system
d) operating system
e) None of these

24. A typical slide in a slide presentation would not include
a) photo images charts, and graphs
b) graphs and clip art
c) clip art and audio clips
d) full motion video
e) None of these

25. The PC productivity tool that manipulates data organized in rows and coloumn is called a
a) spreadhsheet
b) word processing document
c) presentation mechanism
d) database record manager
e) None of these


Tell Your Answers In The Comment Box👇


COMPUTER AWARENESS QUESTIONS & ANSWERS 221-250 For TNPSC RRB UPSC and All Competitive Exams.

221. When a language has the capability to produce new data types, it is said to be _____? (a) reprehensible (b) encapsulated (c) ov...