Saturday, 17 March 2018

COMPUTER AWARENESS QUESTIONS & ANSWERS 221-250 For TNPSC RRB UPSC and All Competitive Exams.

221. When a language has the capability to produce new data types, it is said to be _____?
(a) reprehensible
(b) encapsulated
(c) overloaded
(d) extensible
Answer: (d) extensible

222. A software convert a complete HLL program to machine language in one go?
(a) Compiler
(b) Assembler
(c) Loader
(d) Interpreter
Answer: (a) Compiler

223. Which of the following is a popular DOS based spreadsheet?
(a) Excel
b) Word
(c) Smart cell
(d) Lotus 1-2-3
Answer: (d) Lotus 1-2-3

224. Selecting landscape changes our page from a _____?
(a) Wide to tall orientation
(b) Tall to wide orientation
(c) Normal font size to a condensed one
(d) Condensed front size to a normal one
Answer: (b) Tall to wide orientation

225. A Bitmap is a _____?
(a) Format which windows use for desktop wall paper
(b) Graphic file format made up of small dots
(c) specific kind of bitmap files with the BMP extension
d) All of these
Answer: (b) Graphic file format made up of small dots

226. What is an Operating system?
(a) It is an interface between User and the Computer
(b) It manages all resources
(c) It does all process management tasks
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above

227. Files with VXD extension represent ____?
(a) Normal text files
(b) Application programmes
(c) Device Drivers
(d) Executable files
Answer: (c) Device Drivers

228. A world wide web contains web pages ___?
a) residing in many computers
(b) created using HTML
(c) with links to other web pages
(d) residing in many computers linked together using HTML
Answer: (d) residing in many computers linked together using HTML

229. The PC (personal computer) and Apple Macintosh are examples of two different _____?
(a) platforms
(b) applications
c) programs
(d) storage devices
Answer: (a) platforms

230. Which one is the example of spreadsheet package?
(a) Visicalc
(b) Unify
(c) Ada (d) Snowball
Answer: (a) Visicalc

231. What are “Lap Tops”?
(a) Computers used in Clinical laboratories
(b) A computer manufactures by Compaq
(c) A computer having a voice recognition system
(d) Light weight computers, small enough to fit in a small carry bag
Answer: (d) Light weight computers, small enough to fit in a small carry bag

232. Which of the following is not a part of a standard office suite?
(a) File Manager
(b) Image Editor
(c) Database
(d) Word processor
Answer: (a) File Manager

233. Ethernet, LAN, Token Ring and Token Bus are types of _____?
(a) WAN
(b) Communication channels
(c) LAN
(d) Physical medium
Answer: (c) LAN

234. A light-sensitive device that converts drawing, printed text or other image into digital form is ____?
(a) Key board
(b) Plotter
(c) Scanner
(d) OMR
Answer: (c) Scanner

235. Which of the following are the functions of DOS?
(A) Controlling the Input and Output Operations
(B) Controlling the interaction between the user and the computer
(C) Controlling the process of storing and organizing different files
(d) All A, B and C
Answer: (d) All A, B and C

236. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different to process data and different operating systems?
(a) languages
(b) methods
(c) CPUs
(d) Storage
Answer: (c) CPUs

237. _____ is a form of permanent memory that holds all the instructions the computer needs to start up
and does not get erased when the power is turned off?
(a) The Network interface Card (NIC)
(b) The CPU
(c) RAM
(d) ROM
Answer: (c) RAM

238. A family of polynomial block codes designed to correct burst errors is known as ______?
(a) Bar codes
(b) Gray codes
(c) Fire codes
(d) Mnemonics
Answer: (c) Fire codes

239. _____ means to enlarge a window to its maximum area so that it will fill entire desktop?
(a) Maximize
(b) Zoom
(c) Enlarge
(d) Extend
Answer: (a) Maximize

240. _____ is a set of computer used on a computer to help perform tasks?
(a) An instruction
(b) software
(c) Memory
(d) A processor
Answer: (b) software
https://trbcsmcq.blogspot.com

241. In a microcomputer system, the CPU is contained on a single chip called the _____?
(a) Semi-conductor
(b) ALU
(c) Microprocessor
(d) Control Unit
Answer: (c) Microprocessor

242. A program written in a high level language is referred to as _____?
(a) Source code
(b) Object code
(c) Machine code
(d) Assembly code
Answer: (a) Source code

243. You organize files by storing them in ____?
(a) Archives
b) Folders
(c) Indexes
(d) Lists
Answer: (b) Folders

244. File extensions are used in order to _____?
(a) Name the file
(b) Ensure the filename is not lost
(c) Identify the file
(d) Identify the file type
Answer: (a) Name the file

245. Storage that retains its data after the power is turned off is referred to as ____?
(a) Volatile storage
(b) Non-volatile storage
(c) Sequential storage
(d) Direct storage
Answer: (b) Non-volatile storage
https://trbcsmcq.blogspot.com

246. In order to tell Excel that we are entering a formula in a cell, the user must begin with an operator,
such as _____?
(a) $
(b) @
(c) =
(d) #
Answer: (c) =

247. _____ is the process of summarizing data from more than one source?
(a) Data validation
(b) Data consolidation
(c) Data Form
(d) Data Filter
Answer: (b) Data consolidation

248. A memory in which the information is stored last is on top & is retrieved first is known as _____?
(a) PROM
(b) Buffer
(c) Stack
(d) RAM
Answer: (c) Stack

249. What does that acronym EGA stands for?
(a) Enhanced graphic array
(b) Extended graphic array
(c) Monochrome graphic adapter
(d) Enhanced graphic adapter
Answer: (d) Enhanced graphic adapter

250. Which menu option can be used to split windows into two?
(a) Format -> windows
(b) View > Windows > Split
(c) Windows > split
(d) View ? Split
Answer: (c) Windows > split
https://trbcsmcq.blogspot.com

Friday, 2 March 2018

COMPUTER AWARENESS QUESTIONS & ANSWERS 201-220 For All Competitive Exams

201. Which of the following is NOT a necessary characteristic of computer fluency?
(a) Understanding the capabilities and limitations of computers
(b) Being able to write computer programs
(c) Becoming comfortable with the use of computers
(d) Understanding the legal, ethical and societal implications of computing
Answer: (d) Understanding the legal, ethical and societal implications of computing

202. Bit refers to a ____?
(a) computer language
(b) CPU instruction
(c) 0 or 1 value
(d) digital representation of an alphabetic character
Answer: (c) 0 or 1 value

203. The prefix that stands for a one billionth is ____?
(a) Giga
(b) Tera
(c) Nano
(d) Peta
Answer: (a) Giga

204. What is the correct association between a hardware component and a computer function?
(a) Monitor - input
(b) Mouse - input
(c) CPU - storage
(d) Hard disk - processing
Answer: (b) Mouse - input

205. The metal or plastic case that houses the physical components of a computer together is called the
_____?
(a) central processing unit
(b) storage device
(c) motherboard
(d) system unit
Answer: (d) system unit


206. Which one of the following input device is user-programmable?
(a) Dumb terminal
(b) Smart terminal
(c) VDT
(d) Intelligent terminal
Answer: (d) Intelligent terminal

207. A framework in which circuit boards can be mounted is _____?
(a) switch circuit
(b) chip
(c) card cage
(d) Bar code
Answer: (c) card cage

208. Which of the following is an example of a real-time operating system?
(a) Lynx
(b) MS DOS
(c) Windows XP
(d) Symbian
Answer: (a) Lynx

209. To set a register or counter to the all-zero-state is _____?
(a) Rerun
(b) Reset
(c) Remote
(d) Release
Answer: (a) Rerun

210. CD-ROM can store upto ____ MB of data?
(a) 600 MB
(b) 400 MB
(c) 320 MB
(d) Both (a) and (b)
Answer: (d) Both (a) and (b)


211. The MS-DOS operating system is a ____?
(a) graphical user interface, single-tasking operating system
(b) graphical user interface, multi-tasking operating system
(c) command-driven interface, single-tasking operating system
(d) command-driven interface, multi-tasking operating system
Answer: (d) command-driven interface, multi-tasking operating system

212. A set of instructions telling the computer what to do is called ____?
(a) mentor
(b) instructor
(c) compiler
(d) program
Answer: (d) program

213. How many ways you can save a document?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Answer: (a) 3

214. The primary purpose of software is to turn data into ____?
(a) Websites
(b) information
(c) programs
(d) objects
Answer: (b) information

215. Information on a computer is stored as _____?
(a) Analog data
(b) Digital data
(c) Modem data
(d) Watts data
Answer: (b) Digital data


216. Which of the following ports is used for connecting musical instruments to a sound card?
(a) AGP
(b) USB
(c) MIDI
(d) SCSI
Answer: (c) MIDI

217. Transformation of input into output is performed by?
(a) Peripherals
(b) Memory
(c) Storage
(d) The CPU
Answer: (d) The CPU

218. When the pointer is positioned on a _____ it is shaped like a hand?
(a) grammar error
(b) Hyperlink
(c) Screen tip
(d) Spelling tip
Answer: (b) Hyperlink

219. The ability to find an individual item in a file immediately ______ is used?
(a) File allocation table
(b) Directory
(c) Sequential access
(d) Direct access
Answer: (a) File allocation table

220. _____ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence
that humans do?
(a) Nano science
(b) Nanotechnology
(c) Simulation
(d) Artificial Intelligence (AI)
Answer: (d) Artificial Intelligence (AI)


Please Comment ๐Ÿ‘‡ Which Topic Notes U Want 

Thursday, 1 March 2018

Computer Question Bank For All Competitive Exams

1. C' in CPU denotes …
a) Central b) Common c) Convenient
d) Computer e) None of these

2. Which of the following uses a handheld operating system?
a) supercomputer b) personal computer c) Laptop
d) PDA e) None of these

3. To display the contents of a folder in Windows Explorer you should ______
a) click on it b) collapse it c) name it
d) give it a password e) None of these

4. The CPU comprises of Control, Memory and _____ units
a) Microprocessor b) Arithmetic/Logic c) Output
d) ROM e) None of these


5. _____ is the most important/powerful computer in a typical network
a) Desktop b) Network client c) Network server
d) Network station e) None of these

6. A(n) ______ appearing on a web page opens another document when clicked
a) anchor b) URL c) hyperlink
d) reference e) None of these

7. Which of the following refers to the rectangular area for displaying information and running
programs?
a) Desktop b) Dialog box c) Menu
d) Window e) None of these

8. ________ is a windows utility program that locates and eliminates unncessary fragments and
rearranges filed and unused disk space to optimize operations
a) Backup b) Disk cleanup c) Disk defragmenter
d) Restore e) None of these

9. Which of the following refers to too much electricity and may cause a voltage surge?
a) Anomaly b) Shock c) Spike
d) Virus e) None of these

10. The software that is used to create text-based documents are referred to as ______
a) DBMS b) Suites c) Spreadsheets
d) Word processors e) None of these


11. _________ devices convert human understandable data and programs into a form that the
computer can process.
a) Printing b) Output c) Solid state
d) Input e) None of these

12. Allows users to upload files to an online site so they can be viewed and edited from another
location
a) General purpose applications
b) Microsoft Outlook
c) Web-hosted technology
d) Office live
e) None of these

13. What feature adjusts the top and bottom margins so that the text is centered vertically on the
printed page?
a) Vertical justifying
b) Vertical adjusting
c) Dual centering
d) Horizontal centering
e) None of these

14. Which of these is not a means of personal communication on the internet?
a) Chat b) Instant messaging c) Instanotes
d) Electronic mail e) None of these

15. What is the overall term for creating editing, formatting, storing, retrieving and printing a text
document?
a) Word processing b) Spreadsheet design c) Web design
d) Database management e) None of these


16. Fourth generation mobile technology provides enhanced capabilities allowing the transfer of both
_____ data, including full-motion video, high-speed internet access, and video conferencing.
a) video data and information
b) voice and non-voice
c) music and video
d) video and audio
e) None of these

17. _______ is a form of denial of service attack in which a hostile client repeatedly sends SYN
packets to every port on the server using fake IP addresses.
a) Cybergaming crime
b) Memory shaving
c) Syn flooding
d) Software piracy
e) None of these

18. Which of these is a point and draw device?
a) Mouse b) Scanner c) Printer
d) CD-ROM e) None of these

19. A set of rules for telling the computer what operations to perform is called a
a) procedural language
b) structures
c) natural language
d) programming language
e) None of these

20. A detailed written description of the programming cycle and the program, along with the test
results and a printout of the program is called
a) documentation
b) output
c) reporting
d) spec sheets
e) None of these


21. Forms that are used to organize business data into rows and coloumns are called
a) transaction sheets
b) registers
c) business forms
d) spread sheets
e) None of these

22. In power point, the header and footre button can be found on the insert tab in what group?
a) Illustrations group
b) Object group
c) Text group
d) Tables group
e) None of these

23. A(n) ______ is a set of programs designed to manage the resources of a computer, including
starting the computer, managing programs, managing memory and coordinating tasks between
input and output devices.
a) application suite
b) compiler
c) input/output system
d) operating system
e) None of these

24. A typical slide in a slide presentation would not include
a) photo images charts, and graphs
b) graphs and clip art
c) clip art and audio clips
d) full motion video
e) None of these

25. The PC productivity tool that manipulates data organized in rows and coloumn is called a
a) spreadhsheet
b) word processing document
c) presentation mechanism
d) database record manager
e) None of these


Tell Your Answers In The Comment Box๐Ÿ‘‡


Monday, 26 February 2018

COMPUTER AWARENESS QUESTIONS & ANSWERS For All Competitive Exams.

32. How many options does a binary choice offer?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) It depends on the amount of memory in the computer
Answer: (c) Two

33. How many values can be represented by a single byte?
(a) 512
(b) 16
(c) 64
(d) 256
Answer: (a) 512

34. One megabyte equals approximately
(a) 1,000 bits
(b) 1,000 bytes
c) 1 million bytes
(d) 1 million bits
Answer: (c) 1 million bytes

35. Which of the following is true?
(a) Byte is a single digit in a binary number
(b) Bit represents a grouping of digital numbers
(c) Eight-digit binary number is called a byte
(d) Eight-digit binary number is called a bit
Answer: (c) Eight-digit binary number is called a byte

36. The primary goal of a computer system is to turn data into?
(a) Ideas
(b) Suggestions
(c) Information
(d) Reports
Answer: (c) Information

37. The _____ of a system includes the programs or instructions?
(a) Hardware
(b) Icon (c) Information
(d) Software
(e) None of these
Answer: (d) Software

38. The number of characters that can be stored in given physical space is?
(a) Word length
(b) Byte
(c) Data density
(d) Field
Answer: (c) Data density

39. Condensing output data to exhibit specific information is?
(a) Calculating
(b) Recording
(c) Merging
(d) Summarizing
Answer: (d) Summarizing

40. Which of the following is largest unit of storage?
(a) GB
(b) KB
(c) MB
d) TB
Answer: (d) TB


41. The computer that process both analog and digital is called
(a) Analog computer
(b) Digital computer
(c) Hybrid computer
(d) Mainframe computer
Answer: (c) Hybrid computer

42. Where was India‟s first computer installed and when?
(a) Indian Institute of Technology, Delhi, 1977
(b) Indian Institute of Science, Bangalore, 1971
(c) Indian Iron & Steel Co .Ltd., 1968
(d) Indian Statistical Institute, Calcutta, 1955
Answer: (d) Indian Statistical Institute, Calcutta, 1955

43. Fifth generation computer is also known as?
(a) Knowledge information processing system
(b) Very large scale integration (VLSI)
(c) Both of above
(d) None of above
Answer: (a) Knowledge information processing system

44. Chief component of first generation computer was?
(a) Transistors
(b) Vacuum Tubes and Valves
(c) Integrated Circuits
(d) None of above
Answer: (b) Vacuum Tubes and Valves

45. Which operation is not performed by computer?
(a) Inputting
(b) Processing
(c) Controlling
d) Understanding
Answer: d) Understanding

46. Second Generation computers were developed during?
(a) 1949 to 1955
(b) 1956 to 1965
(c) 1965 to 1970
(d) 1970 to 1990
Answer: (b) 1956 to 1965

47. Artificial Intelligence is associated with which generation?
(a) First Generation
(b) Second Generation
(c) Fifth Generation
(d) Sixth Generation
(e) Fourth Generation
(c) Fifth Generation

48. The computer size was very large in?
(a) First Generation
(b) Second Generation
(c) Third Generation
(d) Fourth Generation
Answer: (a) First Generation

49. Which generation of computer is still under development?
(a) Fourth Generation
(b) Fifth Generation
(c) Sixth Generation
(d) Seventh Generation
Answer: (b) Fifth Generation

50. Microprocessors as switching devices are for which generation computers?
(a) First Generation
(b) Second Generation
(c) Third Generation
(d) Fourth Generation
Answer: (d) Fourth Generation


COMPUTER AWARENESS QUESTIONS & ANSWERS For All Competitive Exams

21. A _______ represents approximately one billion memory location?
(a) Kilobyte
(b) Megabyte
c) Gigabyte
(d) Terabyte
Answer:(c) Gigabyte


22. The term gigabyte refers to?

(a) 1024 bytes
(b) 1024 kilobytes
(c) 1024 megabytes
(d) 1024 gigabyte
Answer:(c) 1024 megabytes


23. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of?

(a) Application software
(b) System software
(c) Operating system software
(d) Platform software
(e) None of these
Answer:(a) Application software


24. ________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks?

(a) An instruction
(b) Software
(c) Memory
(d) A processor
Answer:(b) Software


25. System software is the set of programs that enables your computer's hardware devices and

______software to work together?
(a) Management
(b) Processing
(c) Utility
(d) Application
Answer:(d) Application


26. The two broad categories of software are?

(a) Word processing and spreadsheet
(b) Transaction and application
(c) Windows and Mac OS.
(d) System and application
Answer:(d) System and application


27. Personnel who design, program, operate and maintain computer equipment refers to?

(a) Console-operator
(b) Programmer
(c) People ware
(d) System Analyst
Answer:(c) People ware


28. A computer program that converts an entire program into machine language is called a /an?

(a) Interpreter
(b) Simulator
(c) Complier
(d) Commander
(e) None of these
Answer:(c) Complier


29. A computer program that translates one program instructions at a time into machine language is calle

a/an?
(a) Interpreter
(b) CPU
(c) Compiler
(d) Simulator
Answer:(a) Interpreter


30. Programs designed to perform specific tasks is known as?

(a) System software
(b) Application software
(c) Utility programs
(d) Operating system
Answer:(b) Application software


31. An example of non-numeric data is

(a) Bank Balance
(b) Examination marks
(c) Real Numbers
(d) Employee Address
Answer: (d) Employee Addres


COMPUTER Awareness Questions For All Competitive Exams



COMPUTER Awareness Questions For All Competitive Exams

COMPUTER AWARENESS QUESTIONS 

Dear Candidates Tell Your Answers In The Comment Box๐Ÿ‘‡

We Will Upload Our Answers Soon๐Ÿ‘

Keep Visit Daily - trbcsmcq.blogspot.com - Thank You๐Ÿ™

1. Plotter accuracy is measured in terms of repeat-ability and?
(a) Buffer Size
(b) Resolution
(c) Vertical Dimensions
(d) Intelligence

2. The number of records contained within a block of data on magnetic tape is defined by the?
(a) Block definition
(b) Record contain clause
(c) Blocking factor
(d) Record per block factor

3. Which of the following memory medium is not used as main memory system?
(a) Magnetic core
(b) Semiconductor
(c) Magnetic tape
(d) Both (a) and (b)

4. One of the main feature that distinguish microprocessors from micro-computers is?
(a) Words are usually larger in microprocessors
(b) Words are shorter in microprocessors
(c) Microprocessor does not contain I/O devices
(d) Exactly the same as the machine cycle time

5. An integrated circuit is?
(a) A complicated circuit
(b) An integrated device
(c) Much costlier than a single transistor
(d) Fabricated on a tiny silicon chip

6. The most commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation
characters used in electronic data processing system is called?
(a) ASCII
(b) EBCDIC
(c) BCD
d) All of above

7. CD-ROM can store upto______ MB of data.
(a) 700 MB
(b) 4000 floppy disk
(c) 320 MB
(d) Both (a) and (b

8. Which of the following is associated with error detector?
(a) Odd parity bit
(b) Even parity bit
(c) Both of the above
(d) None of above

9. Which statement is valid?
(a) 1 KB = 1024 bytes
(b) 1 MB = 2048 bytes
(c) 1 MB = 1000 bytes
(d) 1 KB = 1000 bytes

10. Which of the following is true?
(a) Fields are composed of bytes
(b) Records are composed of fields
(c) Fields are composed of characters
(d) All of the above

11. The first machine to successfully perform a long series of arithmetic and logical operations was?
(a) ENIAC
(b) Mark –I
(c) Analytic Engine
(d) UNIVAC-1

12. Who is credited with the idea of using punch cards to control patterns of a weaving machine?
(a) Pascal
(b) Hollerith
(c) Babbage
(d) Jacquard

13. Computers that are portable and convenient for users who travel are known as _______?
(a) Super Computers
(b) Laptops
(c) Mini computers
(d) File servers

14. Which was the world‟s first minicomputer and when was it introduced?
(a) PDP-I, 1958
(b) IBM System/36, 1960
(c) PDP-II, 1961
(d) VAX 11/780, 1962

15. To access a mainframe or super computer, users often use a_______?
(a) Terminal
(b) Node
(c) Desktop
(d) Hand held

16. The proper definition of a modern digital computer is?
(a) An electronic automated machine that can solve problems involving words and numbers
(b) A more sophistic and modified electronic pocket calculator
(c) Any machine that can perform mathematical operations
(d) A machine that works on binary code

17. PARAM and ANURAG are supercomputers developed in?
(a) China
(b) USSA
(c) England
(d) India

18. A modern electronic computer is a machine that is meant for?
(a) Doing quick mathematical calculations
(b) Input, storage, manipulation and outputting of data
(c) Electronic data processing
(d) Performing repetitive tasks accurately

19. Most of the commonly used personal computers/laptops do not have a command key known as
____________?
(a) Turnover
(b) Shift
(c) Alter
(d) Delete

20. Most important advantage of an IC is its
(a) Easy replacement in case of circuit failure
(b) Extremely high reliability
(c) Reduced Cost
(d) Lower power consumption

Dear Candidates Tell Your Answers In The Comment Box๐Ÿ‘‡

We Will Upload Our Answers Soon๐Ÿ‘

Keep Visit Daily - trbcsmcq.blogspot.com - Thank You๐Ÿ™

COMPUTER AWARENESS QUESTIONS & ANSWERS 221-250 For TNPSC RRB UPSC and All Competitive Exams.

221. When a language has the capability to produce new data types, it is said to be _____? (a) reprehensible (b) encapsulated (c) ov...